Friday, February 12, 2010

MENGIMBAS KENANGAN LALU..detik2 saat 6 FEB 2009

Alahai lamanya tak tgk blog aku ni baca blog org pun tak sempat..sibuk laaa dengan kelass yg melambak2... tp tanam pokok kat FB msh sempatt lagi heheh...tak de apa laa yg aku nk cerita just tuk tambah2 aja cerita pembukaan tuk bulan 2 ni.. terabai sungguh blog ni... apa pun cerita kali hanya mengimbas kembali kenangan saat aku melahirkan QAREENA ADANI (QA)...sepatutnya aku bersalin 19 Jan 2009,,..tp hentah QA nya tak nk kluar2 pun..g cek doktor, doktor kata tarikh hr tu bg betul ke ... aku cakap laa betul laaa.. hbs tu dia dok godek2 perut aku sambil dok tgk screen sbb dia tgh dok scan laa perut aku tu..dia kata baby tak sampai 3kg lagi..air pun cukup..semua nya baikk so tak pe laa tunggu aja laa dia bersalin send..darah tinggi tak de..kencing manis pun tak de... ok..saya bg tarikh baru.. kalau 2 feb tak bersalin msk wad ye..ehehe.. aku mengia kan aja laa bukan apa..dalam hati ni dah tak sabar2 nk bersalin dah ni.. letih laa korang kan...
sehinggalah tanggal 2 feb 2009 aku msh lagi belum melahirkan QA...pagi2 tu kul 9 aku ke Hospital besar tk intan laa
di temani mr hafizz..sampai aja tak msk labour room puntp terus msk wad...ermm ..biasa laa ddk wad laa paling bosan bin boring... bukan nya apa..hari2 kena jumpa doktor..pastu kena tgkkk kot bawah..tgk aja tak pe main seluk2 lagi..adeii lemah betul aku laaa....memang tak sukaaaa..huhu maluuu kan korang....masalahnya doktornya semua lelaki..dan tiap2 hari dok berdoa bagi dapat doktor lelaki india atau cina...huhu melayu tak mau laaaa sengan sungguh laa...
dan keesokkan nya 3 feb doktor masukkan ubat pertama...paksa bersalin laa ni...tak bersalin jugak... 4 feb ubat kedua..jugak liat anak ku ni tuk kluarr...sakit apa tun tak rasa....5 feb ubat ketiga... dok kata kalau tak bersalin bedah yee puann...alamakk dengar dek bedah huhu dan...dan perut rasa sakit bagai... ** tp sakitnya sikit laaa...hehe tiba laa petang 5 feb tu alahai sakitnya bukan main tak tahan...mak ayah qaseh adik lelaki aku dtg...mak bwk nasi ngan sup ikan...perut lapar gilaa tp tak lalu dah nk makan apa...sakitnya amat sgt...ku jumpa MISI..dia cek kot bawah dia kata br bukak 2cm..lambat lagi...dia cucuk kat punggung ubat tahan sakit...lepas kena cucuk aja..alaaa lali laa aku.. siap hambat famly aku blk lagi aku ckap nk tido...sebelum pegi sempat laa aku peluk cium qaseh..rindunnya laa...
lepas tu sedar dr tido jam 11 malam..masa tu korang...YA ALLAH...hanya tuhan aja yg tahu...sakit sunggguhh kali ni.. teramat2..berbanding dgn qaseh sakit apa pun tak... aku siap guling2 lagi kat lantai wad tu...last call laki aku... kat rumah dia pun tak senang ddk... dan sanggup dtg hospital teman aku kot tingkap... bilik..nk msk tak boleh..apa yg blh dia cakap sabar laa yang.. mcm mn abg nk tolong.. huhu aku tahu tp..ada dia kat tingkap tu rasa lega laa sikit.. tp kan dgn tiba2nya...MISI dtg..dia marah2 aku...aii tak tido lagi ke...bawak2 laa tidoo... aku cakap laa tak blh nk tido sakit sgt..pastu dia cakap tido aja nnt nk bersalin guna byk tenaga... nnt tak laratt..tido2 yg dok sembang ngan suami tu bt apa... encik blk laaa dulu jgn ganggu dia..huhu sedih betul..dlm hati ni mcm ni tendang aja katil sepital tu... tgk muka, aku tau dia tak pernah beranak lagi... aku sumpah laaa nnt hang nk bersalin lg terukk dr ni... last jam 12 tgh malam pun aku tak leh tido skt gila2..laki aku ada aja ddk sebelah pokok bunga...tepi blk aku.....dok nyorok takut MISI tu nampak... last aku cakap abg beli air teh panasss dia nk minum mn tau perut ni kena air panas kurang sikit sakitnya..huhu sampai mcm tu sekali aku pikir... sakitttt woiiiiii huhu.... sampai aja air teh panas aku minum.. sakit msh skt dan bertambah sakit.. aku juumpa MISI ckp skt sgt laa cek tgkk...seluk2..dia kata dah bukak 5cm.. tp labour room penuh dia suh ddk sini dulu.. tak pe happy laa sikit sebb dah 5 cm.. last2 sampai kul 3 pagi aku dok tahan sakit guling2... kat lantai....laa korang tak tahan dah ni.... pastu laki aku geram...jeritt kot tingkap.... MISI2 cepat2 bini saya skitt ni
TOLONG laa tgk.....jgn laa biar diaaa....darah banyak tu....
ayokkkkkkkk korang berserepah darah kat lantai... MISI cek dah bukak 8cm...hambik korang kepala baby dah nampak dah.... last...kul 3.15 terus depa tolak aku msk labour room..tak sempat dah salin baju..terus naik katil.....dok suh push... sambil dok push aku sms kat laki aku abg msk laaa tgk dia nk kluar dah ni.... laki aku bls jap nk msk laa ni..tgh pakai bj dan dgr penerangan doktor... alih push 3 kali aja..dgn senang nya..kluar laa bayi ke dua ku....lega....sakit semua hilang... tak rasa apa pun dah... sempat sms lagi.. ckp dah bersalin dah...
pasti tu laki aku dtg tgk dia kata,,,,,,,,laaa awat tak tugggu.... huhu lewat seminit hehehe...cam kelakar aja waktu tu.... dok pegang kaki QA kepala ke bawah pukul buntut QA sampai nangiss... kemudian tunjuk kat aku dan kata puan baby apa...dan aku cakap girl sambil senyumm,... alhamdullih...MISI..sht ke anak saya.... MISI KATA SIHAT CUKUP SEMUA SIFAT.... heheh....ahaaaaaaa tarik nafas lega laa aku hehehe....
TAMMAT....
ms ni kul 6 ptg nk makan nasik tp tak lalu dahhh..
tujuk perut aja....hehehe

qaseh lagi 9jam sebelum bergelak kakak

jam 5 pagi... QAREENA ADANI DI WAD selepas 2j 30 m di lahirkan







kul 1tgh hari 6 feb 2009 hari jumaat..ms ni kakak dtg tgk adik hehe..suka sungguh kakak waktu tu



hari kedua... dah blk rumah...












kakak merajuk sebab ibu dah ada adik dah tak layan kakak..


kawan baik ni..
bila org tak de dia nk pukul adik dia


dodoi adik dia


adik tido buaii


kembang idung ni..kencing ke berak ni







selekehnya anak aku



adik dan sepupunya amin


kakak dapat basikal baru ayah belii




seminggu selepas 44 hari... ku pindah rumah baru...baru siap mengema laa ni





adik kita kat rumah baru nii




sedapnya tido di rumah baru



3 comments:

Mandala Kenangan said...

aduhaii..
sakitkan nak bersalin...

I want to lose weight said...

Cam kejap je kan..
Tau2 dah setahun QA..

Aku ni bila laa nak ada dua gak ni..

Tapi bila dengar2 kontrak abih 2010 ni.. rasa seram lak nak beranak lagi..

Naz-Segalanya disini said...

kak,sakitnye baca citer akk

JGN LUPA..TINGGALKAN JEJAK ANDA DI SINI YE..