Monday, November 30, 2009

6 NOV dan 26 NOV 2009


kek besday tuk laki aku yg amat aku sayanggg...


tarikh ni tarikh keramat laa bagi suami aku...ye laa besday dia...mana tak nya tiap2 tahun..ader ajer suppriseeee dari bini dia ni...bak kata aku tak jemu2 sambut besday laki aku...tiap tahun punya laaa..tp kali ni supriseeee aku tu.. awal sehari..sebabnya esok tu seawal pagi...laki aku ada temujanji dgn kilang adabiii..tak tahu aku hal kerja dia...so blk lak malam pulak penat nak nunggu aku pun pikir sambut besday dia 5hb NOV...dia blk dari KL..lepas mandi..bukak pintu ada supppppriseeee...dari anak2 dia yg dah bertandukk tu ngan bini dia still tak sudah berbaju kelawarrr....ecehhh kawan pun kata laa besday abg esok laa hr ni 5 lupa la tu..peh tu aku terangkan laa kat laki aku..then lepas dia fahammm kami pun melantak lerr...juadah yg aku bt tu... aku bagi hadiah...cam kami kawin2 dulu... set tali pinggang wallet..card holder...bajukemeja..seluar tie...stokin..dan kasutt..hehe..dengan harapan bila dia pakai dia takkan lupa kan aku...thn lepass aku bagi cincin...emas putih...siap taruk dalam gelass gitu..tp laki aku blk kerja terus minum air tu sampai hbssss peh tu..tak nampak kata ada cincin dalam tu.siam mintak tambah air lagi...last2 aku yg kena cakap..oiii tak nampak ke..ada cincin dalam gelass tu tension tul kaannnn..heheh
tp ada rasa sedikit sebanyak sedih di hatii aku ini.....
suami ku ini bukan jeniss romantikk!!!...ambik berattt pun aku tak pastiiii!!! sebabnya aku tak tahu sama ada dia tahu atau tak tahu yg besday aku 20hari lewat dari besday dia...dah laa tu tahun yg sama..kiranya besday dia 6 nov 1980 dan besday akuu 26 nov 1980....memang ini laa ceritanya..tiap2 tahunn tak de laa supriseee kedebukk gedebakkk tuk aku sampai berjanggutt laa tunggu...nk ucap epy besday pun aku yg kena ingatkannn...besday aku kali ni aku sgt2 berduka hati...siap nangiss lagi...dah laa ucap kata pun tak hadiahh lagi laaa soryy laa nk dapat....(kenapa ngan laki aku ni ye)..ada lagi tak laki2 sesiapa cam perangai laki akuu...
aku teirngin nk dapat hadiah bila bukak mata dari tidur ke...harammmm lerr... dah 3thn kami kawinn bukan ms kawin ms bercinta cintan pun sama...perangai dia tak dapat di ubahh dah kottt..dah laa wish tuk diri aku aku yg kena ingat kan..hadiah no laaa...dan aku sendiri kena ajak dia celeberate besday aku..pulakk.... alangkah sedinya aku..lepas kerja aku ajak dia g ipoh...tgk wayang..malangnya..tiket semua full..semua cerita penuhh...pergi semua panggung satu ipoh tu tak de..semua penuh..malang betull aku di saat2 harijadi ku...
bila pikir blk nk ajer aku kembali ke zaman aku ddk dgn mak ayah aku..zaman2 remaja aku..best sgt...yg serononya famly aku akan mengingati hari lahir semua adik beradikk dan tak lupa hadiah kenang kenangan...seronok sgt...
tak pe laa biar laa dia tak ingat tentang hari jadi aku..asalkan dia tak lupa hari mati aku nnt...cukupp....
apa pun, abg..tak kan baca n3 ini..walaupun dia tahu aku ada bt blog tuk dr kami sekeluarga.. kat sini... harap laa dia akan cakap "dia" mn link blog nk baca sat tulih apa hari ni..bertuahhh ooooo....
dan suatu hari nnt mungkin ia..mungkin tidakkkk...
alahaiii...layan laa kesedihan aku ini...

Al-Kisah DURIAN kebun aPAK aku..

masa mula baru sampaii...
dalam kul 6.45 petang

hari masihh cerahh

duriann dok tergentong2 kat atas pokokk


bila nak gugur hentah laaa..

hari dah malammm suami ku masih belum tiba2...
atau muncul2..
ni kisah minggu lepas laa ni.. cam gi laa..ayah mak aku tak depa g bt haji...so laki aku ni di tugaskan laa mengutip2 buah duriann di kebun pak aku ni..bukan kebun belakang rumah tp kebun nunnn jauh di dalam hutann..so asal pegi ajer tiap2 pagi dan petang durian mesti tak de... habiss peh tu yg tinggal hanya yg dah di tebukk tupaiii... alaa cam ceritqan upin dan ipin tu..org kata hantu duirna ke punya kerja ni..hehehe..
asall blk ajer dr kebun dengan muka yg hampa kata tak dee...so... di suatu petang tu
jam dah kul 6.00 ptg aku ajak laa suami aku g kebunn abah ambik duriann..dia cakap..maleh laa bukan ada semua org dah curiikk..puass pujukk.. 6.15 ptg kami bertolak ke kebun haji zainal... sampai ajerr dan kul 6.45 ptg.. kebun pak aku ni jauh kedalammm dan jauh dari rumah org..kalau nk jeritt ni..mintak tolong harammm laa org nk dengar... babi hutann segala bagai semua ada... tp pak aku ni rajiiinn sebab dah pencen tak bt apa nk di buatnya..suka dok tebass2 kebun dia...sampai tak de semak2 laa...
ok sambung cerita...
nk di jadikan cerita kami naik kereta kancil abah...sebab jalannyer punya laa terukk selalu naik motor ajerr., tp hr ni terpaksa laa guna keta pak aku di sebabkan 3org manusia ni nk ikuttt...kann...
peh tu laki aku cam biasa laa turun kereta dgn bawakk bakul merah (rembat bakul kain aku).. ngan parang panjangg....langkah berjaga2 sebab banyak binatang buasss...
sebelum laki aku pergii aku pesann cepat2 abg hari dah senjaa..
tunggu..punya tunggu..punya tunggguuu tak muncul2 laki aku ni...dah kul 7.30 malam dahhh...dalam kereta ni aku siap bebel lagi.. mana laa laki aku ni nyesal ajak dia msk kebun..tak blk2 pulakk..kena kejar babi hutan kee...risau tahap gabann ni....aku siap kunci pintu semua lagi..lampu kereta pun aku pasang siap2..nk ajer aku turun kereta cari laki aku..tp masalahnya....anak2 aku ni...sapa nk jaga takkan nk bawak dalm hutan2 ni... aku siap bunyikan hon kereta tp kelibat laki aku tak muncul2...
korang tgk laa pic tu dr terang sampai malam laki aku tak datang lagii... aku siap bukak tingkapp jeritt2 abgggg......abgg............ dah laa hp tak de kreditt..mcm mn nk call abg ipar aku...sudahh pulakk tu...kereta pulak jenisss manualll sudahh mati laa aku cam mn nk mintak tolong..dgn org ni...susah hati masa tu tahap bagai laa si kakak dah bising tanya mana ayah dia...mujur adikk tgh tidoo..jam dah kul 7.45 malam aku tekad...nk bawak gak kereta manuall ni... mulut aku ni semua ayat aku dah baca...aku pusingkan kereta..dan bila nk maju ke depan aku nampakk lampu dr dalam kebun apak aku...aiii laki aku nk bawak lampu picitt...dalam hati dap dup..dappp duppp...makin lama lampu tu makin besar..rupanya lampu motorr aada dua org... aku siap suruh anak aku tundukkan kepala nyoroklaa kunon..dgn2 aku sekali nyorokkk laa aku intai...aku tgkk dua org siap bawak parang gitu...dalam kepala otakk ni... tak de apa dahhh melainkan..nk tgk laki aku dalamk kebun tu hentah apa dua manusia tu bt kat laki aku... dalam hati ni cakap laa takkan laki tewas kot bersilat dgn mamat dua org ni..sebab aku yakinnn laki aku orgg silatt...tp mamat tu pegang parang gakkk...berdebarrr..lepas ajer motor tu jauh dari kereta kami..aku jeritt lagii abgggggggg...aku siappp gerak adikk..peh tu g bonettt cari lampu suluh ..jummmpaa.. br ajer nk pegang tangan kakak suh turun kereta... bahu aku di sentuhh oleh seseorang...bila aku paling sambil suluhhhhh lampu piciiittt......dummmmmmmmmm.....
laki aku rupanya....GERAMMM BETULLL
JAM DAH KUL 8 MALAM
hari dah gelap gelita yg ada hanya lampu keretaaa ajer..msk dalam kereta laku aku cerita rupa nya mamat dua org tu org forest...(indon)...dia tgh curi2 makan duriannn..tgh2 dok kopek duriann dgn kusyukknya..laki aku acu paranggggg...kat leher depaa...terkejut berukk mamat tu..laki aku cakap laa mencurik ke..dalam raga motor ada dalam 10 bijik..cara cakap mamat tu nk melawann tp laki bukak langkah dulu...suh depa tgkk silat laki aku dulu..peh tuu br depa cabut...bukannya kedekutt korangg tp...asal pegi ajerr tak dapat makan geramm jugak laa kan...lepas dari kejadian tu...alhamdulillah dapat laa kami makan buah durian dengan aman..damaii sebab..sebab tak de org curii dahh..
tp kisah ni memang menakutkan aku...keadaan cerita cam dalam filem orr drama laa...sebab aku yg hadapi memang cuakkk sgt2...dgn tak reti bawak kereta manualnya..aduhaii kena msk kelas memandu semula ni...
apa pun pic aksi2 yg lain tak dapat di snapp sebab kepala otak ni tak ingat nk snap pic ke apa keee yg ingat mana suami akuuuuuuuuu....
so layannn yerr





CERITA YG DI PERAP2...








Gambar 2 minggu lepas sebelum SPM nk bermula..aku ke MRSM Taiping bawak adik bongsu aku g meronggeng di bandar taiping...laki aku tak g..sebab ke medan..kali ni aku bawak kawan2 kerja aku..tak lupa anak sulong aku QI...QA kena tinggal sebab ibu drive..nnt kalau QA ikut cam ner nk neneng... so kena tinggal laa ngan pengasuh..gambar pun tak cunnn sebab camera tak berkualiti...huhu layann ajer laa yerr tu cuci mata..





Wednesday, November 18, 2009

SEMOGA BERJAYA WAHAI ADIK KU..





N3 ni ku tujukan tuk adik aku...intan zafirah zainal...atau nama panggilann dia dari kecik..baby...aku tau dia ni dok layan blog aku ni..tp tuk bulan2..terdesak bagi dia ni aku tak tau laa sama ada dia baca atau tak baca aku wish jugak laa tuk dia...

bukan besday dia..tp wish good luck tu xm SPM dia semalam.....

kalau tak silap dia cakap paper BM-BI dan sejarah semalam hari tak tau laa pulak... rasanya la...

dia agak bersedih sebab mak dan abah tak de di m'sia ni..tuk ucap semangat..pd dia sebab abah dan mak sedang menunaikan haji di mekah...so tanggungjawab ku sebagai seorang kakak ialah aku g melawat dia di sekolah nya di taiping hujung minggu...adik aku ni sekolah kat MRSM taiping.. aku bawak dia g outing...tuk kali terakhir laa dia lepaskan tension dia laa..aku bawka dia g tgk wayang cerita 2012..uuuuwaaaa bestt gilerrr hehe peh tu..jalan kat tesco taiping..kemudianya..makan nasi kandar pelita...tp kali ni aku g ngan kawan2 aku..ana dan tie..tak lupa jugak anak sulung aku qaseh pun aku bawak..adik ajer tinggal ngan pengasuh,,,..laki aku tak ikut sebab dia tak de ke medan ada kerja kat sana...ok laaa


2 baby..k.lang doakan baby berjaya dapat straight a's dalam spm ni..k.lang tau baby boleh buat... janji yang penting badan kena sihat..tak demam2 ok...

Monday, November 2, 2009

JOM JALAN KE BLOG INI

nak kasi promote sikit kat blog ini...:- www.ulfadeli.blogspot.com

jom laaa jalan2 kat sini tak beli pun tak pe....tuan kedai kata..janji memeriahkan majlis ajee udah lerr...

kasi support sikit..sebab blog ni masuk pertandingan sempena GEW (global enterprenueship week)..

upppp sikittt ok

layannnnn

JGN LUPA..TINGGALKAN JEJAK ANDA DI SINI YE..